Blog: De Koffie Filters - Koffiespot Haarlem - Native

Koffiespot Haarlem: Native

Wie in Haarlem is, mag de Vijfhoek niet overslaan. Niet alleen omdat deze buurt fotogeniek is met zijn pittoreske groene straatjes, maar ook vanwege koffiebar Native. Je drinkt er goede koffie, eet er heerlijke taartjes (vraag naar de key lime pie) en bij mooi weer kom je maar moeilijk het gezellige terras af.

Terwijl in Amsterdam de koffiebars al een aantal jaren niet meer op twee handen te tellen zijn, loopt het in Haarlem (ook wel het rustige zusje van Amsterdam genoemd) niet zo vlot. Er openen aan de lopende band nieuwe winkels en eetgelegenheden, maar de koffie blijft achter. Dat constateerden ook Myriam en Maria. En daarom maakten ze hun droom waar om Haarlem te verrijken met een goede koffiebar.

Enthousiaste barista’s

En dat is gelukt! Native roept enthousiasme op. Dat begint al bij binnenkomst als Myriam en Maria je enthousiast begroeten. Je voelt je echt welkom. Daarna is het zoeken naar een fijn plekje. Wordt het een van de banken langs de muur of het raam, een van de vele tafeltjes, de heerlijke fauteuils of de grote tafel helemaal achterin de zaak. Waar je ook neerploft, het voelt goed. Vooral omdat het huiselijk aanvoelt, zo tussen het al het groen. En als dan je koffie op tafel wordt neergezet, is het plaatje al helemaal compleet. Ondertussen ontdek je steeds weer een nieuw detail, zoals de leesbrillen op de tafel of de spelletjes.

Ideale locatie

Over Native hebben Myriam en Maria, die elkaar kennen uit de horecawereld, goed nagedacht. Ze wilden het goed aanpakken. Eerst gingen ze op zoek naar de ideale locatie voor hun koffiebar. Die vonden ze uiteindelijk in de Breestraat, een intiem straatje in de gezellige Vijfhoek. Omdat het pand voorheen dienst deed als opslagplaats, moest het grondig verbouwd worden. Bijna een jaar zijn ze hiermee bezig geweest. Maar zoals ze vaak zeggen: dan heb je ook wat!

 

Koffiebonen van White Label Coffee

Maar de locatie en het interieur is niet het enige waar de dames van Native goed over hebben nagedacht. Zo is White Label Coffee uit Amsterdam de vaste leverancier van de koffiebonen, serveren ze heerlijke taartjes van onder andere Sharp Sharp en krijg je standaard een gekarameliseerde pecannoot bij je koffie. Ook de lunchgerechten op de kaart zijn met zorg samengesteld.

Koffie bonen - Haarlem

Goede koffiekaart, maar ook thee

Zoals je van een goede koffiebar verwacht, staan alle koffies op de kaart. Bij Native is dat ook het geval. Van een flat white tot filterkoffie. Allemaal even goed! En wil of mag je geen melk, dan kan de koffie ook gemaakt worden met amandel-, geiten,- of havermelk. Overigens worden theeliefhebbers niet gepasseerd, want op de kaart staan ook diverse verse theesoorten.

Plekje op het terras

Is er een plek op het terras vrij? Grijp dan je kans, want bij Native proeft de koffie extra goed op het kleine terras. Als je de oude schoolplaten van vroeger kent, dan snap je wat we bedoelen. Terwijl je geniet van je koffie, lopen en fietsen er mensen voorbij en wordt er geladen en gelost. En ineens is het daar, heel kort, die geur, van verse bloemen en planten, uit de bloemenwinkel aan de overkant, Klavertje Vijf. Nog maar een koffie!

 

Adres | Native
Breestraat 23, Haarlem
Facebook
Open: di – za 8.00 – 18.00 uur, zo 9.30 – 18.00 uur

 

Native koffie Hotspot in Haarlem - Vijfhoek

Geplaatst door MARJOLEIN SINTENIE

Haarlem is weer een koffiezaak rijker met de komst van Native. Dit keer midden in het centrum, in de Vijfhoek. Wij gingen uiteraard meteen even langs voor een kopje koffie en een taartje!


Native

Oprichters Myriam en Maria kennen elkaar al jaren uit de horecawereld en hadden samen de droom iets te starten. In hun woonplaats Haarlem misten ze nog wat, dus besloten ze daar Native te beginnen. En daar zijn wij ze dan weer dankbaar voor, want Native is zeker een aanwinst voor Haarlem! Voor de Haarlemmers lijkt het misschien alsof dit koffietentje zomaar uit het niets is verschenen. Maar voor Myriam en Maria is het alles behalve vanzelf gegaan. Maar liefst elf maanden zijn ze bezig geweest om van een oude opslagplaats in de Breestraat een prachtige zaak te maken.

koffie hotspots in Haarlem

DE KOFFIE

Voor de coffee lovers is er keuze genoeg op de kaart. Uiteraard staan espresso (die standaard wordt geserveerd met een dubbele shot), en cappuccino op de kaart. Drink je liever een cortado, flat white of filterkoffie, dan kun je hier ook terecht. De koffie kan geserveerd worden met gewone koemelk, maar ook met amandelmelk of geitenmelk.
De koffie die bij Native geschonken wordt is van White Label Coffee, net als bij de nieuwe hotspot Cleeff, waar we vorige week over schreven. Bij Native heb je van dit smakelijke koffiemerk de keuze uit Brazil en Rwanda. Voor de cappuccino kozen wij Brazil en voor de cortado kozen wij Rwanda, die iets meer uitgesproken is. Weet je niet welke koffie je moet kiezen? Vraag gerust om advies!

Lunch en taart

Zoetekauwen kunnen hier hun hart ophalen met verschillende cakes, taarten en (gezonde) lekkernijen, gemaakt door Sharp Sharp en Eef en Lien.

Maar ook voor een lunch kun je hier prima terecht. Denk aan sandwiches, kaneelbroodjes, tosti’s, yoghurt met granola of lijnzaadcrackers met pompoenhummus (ook van Eef en Lien). Wij gingen echter voor de carrotcake (again ja!), en die was heerlijk!

SFEER EN INTERIEUR

Dat Myriam en Maria van planten houden is duidelijk te zien. Er staan nog veel bloemen van het openingsfeestje van het weekend ervoor. Maar ook door de hele ruimte staan én hangen er planten. Dit zorgt voor een frisse en huiselijke sfeer. Door de hele zaak zijn er verspreid verschillende zithoekjes gecreëerd. En voor de spelletjesliefhebbers is er achterin een grote tafel waar je onder andere kunt dammen en schaken of werken.

herbruikbare koffiebekers Native

Sherry – Voor de kick

De meiden van Native zijn niet alleen dol op koffie, maar ook op sherry. En dus vind je ook ‘Sherry on the rocks’ terug op de kaart, onder het kopje ‘Voor de kick’.

Openingstijden

Maandag: Gesloten
Dinsdag: 08:00 – 18:00
Woensdag: 08:00 – 18:00
Donderdag: 08:00 – 18:00
Vrijdag: 08:00 – 18:00
Zaterdag: 08:00 – 18:00
Zondag: 09:30 – 18:00

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe koffie hotspots in Haarlem?

Volg Coffee Mug dan ook op social media om altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste koffie hotspots in Haarlem.
Facebook: Coffee Mug Haarlem
Instagram: @coffeemughaarlem